Nadčasová Harmonie: Objev krásu Feng Shui pro tvůj domov ☯️

Pokud toužíš po větší harmonii a rovnováze ve svém domově, pravděpodobně jsi již slyšela o konceptu Feng Shui, které učí, jak si udržet rovnováhu energií ve svém životě.

Kde vzniklo Feng Shui?

Toto umění pochází ze starověké Číny, kde lidé studovali strukturu Země a směr větru a vody, aby tak svá obydlí co nejlépe přizpůsobili pro přežití. Dobré Feng Shui mělo zajistit hojnou úrodu, zdravé chovy dobytka a bohatý život. Pracuje s energií „chi“, o které tvrdí, že je ve všem a všude.

Co je Feng Shui?

Feng Shui je umění aranžování prostoru tak, aby se energie „chi“, mohla volně pohybovat a přinášet harmonii a štěstí. Tato starobylá praktika pevně věří, že prostředí, ve kterém žijeme, má hluboký vliv na naše fyzické a emocionální blaho.

Feng Shui ve spojení s pěti elementy

Jedním z hlavních principů Feng Shui je vyváženost pěti elementů: dřeva, ohně, země, kovu a vody. Každý z těchto elementů má své vlastní charakteristiky a může ovlivnit naši energii různými způsoby. Pomocí správného uspořádání a zařízení domova můžeme dosáhnout harmonie těchto elementů a podpořit pozitivní proudění energie ve vašem domově a tím i ve vašem životě.

Ve Feng Shui se také doporučuje dodržování minimalismu, odstranění všeho nežádoucího, nepotřebného či rozbitého a v neposlední řadě nesmí v každém domově chybět živé květiny, které vyžadují láskyplnou péči.

 

Elementy

Dřevo

Zelená barva (je barvou východu)

Je spojována se životem, přírodou a její energií. Je barvou míru, růstu, rovnováhy a nových začátků.

Zelená se hodí do místnosti sloužící k relaxaci, odpočinku a spánku. Světle zelená se hodí do ložnice, dětského pokoje nebo koupelny. Zelenou lze také použít do obývacího pokoje či kuchyně.

Modrá barva (přísluší k severu)

Je symbolem živelné vody, chladu a čistoty. Je barvou intelektu, soustředění, myšlení, klidného uvažování, ale také důvěry, věrnosti a stability.

Modrá se nejvíce hodí do koupelny. Bledě modrá prospěje ložnici a dětskému pokoji. V menším množství formou doplňků se však hodí do jakékoliv místnosti.

Oheňčervená barva (patří na jih)

Je symbolem životní energie, vášně, smyslnosti, touhy, radosti, ale také agresivity a hněvu. Představuje hojnost a bohatství.

Červená se hodí například do pracovny či místnosti, kde pracujete fyzicky. Kam se vůbec nehodí, tak to jsou všechny místnosti určené k odpočinku.

Kovbílá barva (náleží k západu a severozápadu)

Bílá symbolizuje dokonalost, čistotu, nevinnost, klid, harmonii, otevřenost a upřímnost. Z opačného pohledu může působit chladně, odměřeně a prázdně.

Bílá je univerzální barva, která zvětšuje a rozjasňuje. Proto se hodí všude, kde je nedostatek místa a světa. O barvy se může postarat nábytek a doplňky.

Vodačerná barva (přísluší k severu)

Je symbolem tajemství, prázdnoty a všeho skrytého, ale také elegance a luxusu. Jde o barvu, která zklidňuje, uzavírá a tlumí.

S černou je vhodné šetřit. Můžete ji použít na menší plochy nebo v podobě zajímavých doplňků. Do dětského pokoje se černá nedoporučuje vůbec. V pracovně a obývacím pokoji stačí jako doplněk černá elektronika. Naopak se v menší míře hodí do koupelen a ložnice.

Zeměžlutá barva (je spojována se severovýchodech nebo jihozápadem)

Je barvou slunce, tepla a ohně. Symbolizuje toleranci, trpělivost, moudrost a štěstí. Podporuje přirozené sebevědomí, kreativitu a představivost.

Nejvíc se žlutá hodí do chodby, předsíně, jídelny nebo pracovny, a v určité míře také do obývacího pokoje. V kuchyni a jídelně je naprosto ideální, jelikož podporuje zdravý apetit.

 

Feng Shui není jen o barvách a aranžování nábytku, ale o vytváření harmonie mezi námi a naším prostředím. Ať už věříte v jeho energetické aspekty nebo ne, principy Feng Shui mohou vést k elegantnějšímu a pohodlnějšímu domovu. Nezapomeňte, že toto umění nevyžaduje nákladné změny - i drobné úpravy mohou mít významný vliv na atmosféru vašeho domova.

A v neposlední řadě nezapomeňte na doplňky, které vnesou do každého domova závan nového větru, který sebou může přinést nové začátky i nové příběhy plné barev, vůní a harmonie.

Zpět do obchodu